4a. India, Van Bollywood tot Goa

Van Bollywood tot Goa in detail
Rondreis India van 26 december tot en met 9 januari

Dag 01 – Aankomst in Mumbai
Na aankomst in Mumbai volgt een transfer van het vliegveld naar het hotel. Aangezien het vliegtuig nogal laat in de avond in Mumbai landt, is het wellicht raadzaam je India avontuur te beginnen met een goede nachtrust.

Dag 02 – Mumbai
Na het ontbijt is het de hoogste tijd Mumbai te verkennen. Mumbai is het Indiase antwoord op New York en het economisch centrum van het land. De stad werkt als een magneet voor honderdduizenden mensen. Uit het hele land trekken ze naar hier op zoek naar werk en een beter leven. Dit heeft als gevolg dat het er nogal druk is, dat is logisch. Maar de stad ademt tegelijkertijd actie, kansen en mogelijkheden.
Een van de beste plekken in Mumbai deze sfeer te proeven is in de sloppenwijk Dharavi, bekend van de film Slumdog Millionaire. Dit is de plek waar Jamal, de hoofdpersoon uit de film, opgroeide. Wat ook je gedachten en vooroordelen zijn bij een sloppenwijk, Dharavi is zonder twijfel veel meer dan dat. Samen met je gids maak je een wandeling en ontdek je hoeveel kleine bedrijfjes: pottenbakkerijen, naaiateliers, zeepfabriekjes en leerbewerkers om een aantal te noemen, hier gevestigd zijn. Vanwege het enorme ruimtegebrek zijn ze op de meest ingenieuze en creatieve manieren opgezet. Wanneer je door de residentiële wijken loopt, kun je de gemeenschapszin voelen. Mensen vanuit heel India met totaal verschillende gebruiken, normen en waarden leven hier zij aan zij. Tempels, kerken en moskeeën staan vredig naast elkaar en een ieder leeft zijn of haar eigen leven. Een tocht door de smalle straatjes en steegjes van Dharavi is een avontuur, maar tegelijkertijd een uitstekende manier om India te leren kennen. Een ding is zeker, na afloop zul je heel anders aankijken tegen een sloppenwijk.
Na de lunch zie je de andere kant van Mumbai. Logisch want Mumbai heeft vele gezichten. De toeristische hoogtepunten, zoals daar zijn: de Gateway of India, gebouwen uit de koloniale tijd; onder andere Victoria Terminus, de tombe van Haji Ali, de Dhobi Ghats, de rustieke omgeving rond Bangaga Tank en de spectaculaire vergezichten vanaf Marine Drive en Chowpatty Beach. Er is zoveel te doen hier, zoveel te zien. Deze stad verdient meer aandacht dan deze ene dag. Deze stad verdient een eeuwigheid.

Dag 03 – Bollywood dans
Maar Mumbai is meer dan het Indiase antwoord op New York. Mumbai is ook de Indiase variant op Hollywood. En vandaag presenteert Mumbai jou met trots Bollywood! Op het terrein van de Bollywood Studio’s, een plek waar honderdduizenden Indiërs dolgraag zouden rondlopen, ga jij, tijdens een workshop, de basis leren van de Bollywood dans. Eén traditionelere dans uit de jaren zestig en zeventig en de dans van de mega-hit van het moment. Dit is echt een fantastisch uitje vol actie en plezier. En het beste is dat je aan het einde van de dag de dans van deze hit kent. Zeker weten dat je in de komende dagen volop gelegenheid hebt deze in de praktijk te brengen. Want de mega-hit is overal. Dans gerust je passen, waar je ook bent. De Indiërs zullen ze herkennen en waarschijnlijk gewoon met je meedoen.

Dag 04 – Mumbai naar Nashik
Nashik is een van de heiligste steden in India, met een rijke traditie en cultuur, en een belangrijk pelgrimsoord voor hindoes. Nashik staat tjokvol tempels en aan de oever van de rivier zijn vele ghats (badplaatsen). De pelgrims zorgen voor een kleurrijke, religieuze en toegewijde sfeer. Dit is de plek waar je oog in oog staat met het spirituele India. Tegelijkertijd is Nashik het centrum van de Indiase wijnproductie. En, ietwat verrassend wellicht, de kwaliteit van de wijnen is bepaald goed te noemen. Gelukkig hoef je deze mening niet voor zoete koek te slikken. Je hebt namelijk volop de gelegenheid zelf te oordelen tijdens de wijndegustatie.

Dag 05 – Nashik naar Aurangabad
Alvorens te vertrekken uit Nashik is het aan te bevelen nogmaals de ghats te bezoeken. In de ochtend zijn deze het kleurrijkst omdat duizenden pelgrims dan hun ochtendbad in de heilige rivier nemen. Je zou natuurlijk ook kunnen bedenken dat je liever nog een glaasje Indiase wijn nuttigt of gebruikmaakt van de faciliteiten van het hotel. Het is aan jou. Rond het middaguur verlaat je Nashik en ga je weer op weg. Op naar Aurangabad.  Natuurlijk, je mag dan in India zijn, er is geen enkele reden de laatste avond van het oude jaar en de eerste uren van het nieuwe ongemerkt aan je voorbij te laten gaan. Met een smakelijk buffet en aansluitend een knallend feest, waar je zonder twijfel je zojuist geleerde dans kunt dansen, sluit jij het jaar in Indiase stijl af.

Dag 06 – Aurangabad en Ajanta
De belangrijkste toeristische hoogtepunten in de omgeving van Aurangabad zijn de tempels van Ellora en Ajanta. Beide staan op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. Om deze beide hoogtepunten de aandacht te geven die ze verdienen, beperk je je vandaag tot Ajanta. Morgen is dan Ellora aan de beurt. Vanwege de geïsoleerde ligging, zo’n 100 kilometer van Aurangabad, werden de grotten van Ajanta pas in 1819 herontdekt. Honderden jaren waren ze overwoekerd door bossen en struiken, naar het schijnt heeft dit op een positieve wijze bijgedragen tot de goede staat waarin de schilderingen (waarvan sommige uit de tweede eeuw voor Christus komen) heden ten dage verkeren.
Eenmaal terug in Aurangabad heb je de gelegenheid de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te bekijken. Met afstand het interessantst is de ‘Bibi-qa-Maqbara’ of ‘Poor man’s Taj’. Vergeleken met de echte, mag je inderdaad zeggen dat het een armoedige versie is. Maar als je de Taj Mahal nog nooit hebt gezien of je houdt op met vergelijken dan realiseer je je dat er maar weinig steden op deze aarde zijn met een dergelijk monument.

Dag 07 – Ellora tempels, naar Pune
Op slechts twintig kilometer van Aurangabad vind je de grotten van Ellora. Meer dan vijf eeuwen hebben generaties monniken hier kloosters, kapellen en tempels uit de rotsachtige bergen gehouwen. Je treft hier verbluffende staaltjes vakmanschap aan, vooral als je je bedenkt dat veel tempels letterlijk uit de bergen zijn gehakt. De vele gedetailleerde beelden zijn al even opvallend. Vaak wordt gezegd dat het vakmanschap van destijds op een hoger niveau stond dan tegenwoordig. Het zou best kunnen dat jij, na je bezoek aan Ellora, dezelfde mening bent toegedaan. Overigens, de verhalen achter de beelden zijn eveneens fascinerend. Bovendien dragen ze bij tot jouw kennis over het hindoeïsme in het algemeen en Ellora in het bijzonder.  Na deze excursie is het tijd te vertrekken, bestemming Pune.

Dag 08 – Pune
Pune is een stad waar oud en nieuw India samenkomen. In het Osho Meditation Resort kun je op zoek gaan naar de geest van de Bhagwan en, tegelijkertijd, proberen al je impressies, ontdekkingen, gedachten en vragen te ordenen tijdens een meditatiesessie. Pune is ook de plek waar Gandhi gevangen zat ten tijde van de Britse overheersing. De plek waar hij destijds onvrijwillig verbleef, is tegenwoordig een interessant museum. Ook heeft Pune goede restaurants, winkelcentra en een universiteit, die allen bijdragen tot het moderne imago van de stad.
‘s Middags heb je de gelegenheid een heel bijzondere excursie te maken. Toch is hierbij een waarschuwing vooraf noodzakelijk. Deze excursie kan voor sommigen ook te overweldigend zijn. Maar als je echt alle facetten van India wilt zien, is het meemaken van deze excursie een indrukwekkende aanvulling. 
Vlakbij Pune zijn verschillende steengroeven waar veel Indiase mannen en vrouwen werken. De werkomstandigheden hier zijn armoedig. Erbarmelijk zelfs. Evenals de huisvesting en de onderwijsmogelijkheden voor de kinderen. Toen Bastu, de president van de NGO Santulan, in 1997 bij toeval in deze steengroeve belandde, besloot hij om al zijn tijd en energie te steken in het verbeteren van de leefomstandigheden van deze mensen. Vanmiddag leidt hij jou rond in de groeve. Het staat wel vast dat zijn motivatie en enthousiasme zeer inspirerend zijn. Bovendien kan hij bijzonder aangenaam vertellen over ‘die andere kant van India’. Na afloop zal het je duidelijk zijn dat, dankzij het werk van Bastu en zijn organisatie, er tal van positieve ontwikkelingen gaande zijn in de groeve. Wedden dat je later, na je reis, nog met regelmaat zult terugdenken aan deze gedenkwaardige excursie?

Dag 09 – Pune naar Tarkarli
Toegegeven, het is een stukje rijden vandaag. Maar aan het einde van de rit wacht een fantastische beloning: Tarkarli Beach! Onontdekt en mede hierom een sublieme en fantastische plek om te relaxen. De eenvoudige behuizing van ‘Mister Ravi’ zal zeker bijdragen tot de unieke sfeer alhier. Het mag dan geen luxe accommodatie zijn maar de gastvrijheid en het geweldige, vers gemaakte voedsel maakt dit een plek om van te dromen. Eens hier geweest betekent altijd terug willen komen!

Dag 10 – Tarkarli
Rustgevend, relaxed en stil. Het strand van Tarkarli is simpelweg onweerstaanbaar. Ga vooral eens zwemmen in het warme water van de Arabische Zee, rust uit in een van de hangmatten met een verse kokosnoot in de hand of vraag nog een extra portie van die fantastisch gekruide garnalen. Dit is het paradijs! Behalve rust en stilte biedt Tarkarli ook volop gelegenheid tot interessante excursies. Wat te denken van een bezoek aan de vismarkt in het naburige dorp? Snorkelen? Of per boot naar het midden in de zee gelegen Sindhudurg Fort? Alles kan, niets hoeft!

Dag 11 – Tarkarli naar Goa
’s Ochtends kun je nog een keer naar het strand hier in Tarkarli, alvorens je vertrekt naar een ander paradijs: Goa.

Dag 12 – Goa
Vandaag ontdek je de andere kant van Goa. Want Goa heeft veel meer te bieden dan stranden, zon en zee. In de oude stad Old Goa staan twee prachtige oude kerken uit de Portugese tijd. Het oude gedeelte van Panaji, de hoofdstad van Goa, is een labyrint van smalle straatjes waaraan prachtige oude huizen staan. Een compleet andere wereld dan hetgeen je tot op heden hebt gezien.
In plaats van plaats te nemen in een restaurant mag je vandaag je eigen lunch bereiden. Onder de bezielende leiding van ‘Spicy Mama’ leer jij enkele smaakvolle en authentieke Indiase gerechten te bereiden. Een uitstekende manier om ook na thuiskomst in Indiase sferen te blijven. Nodig je vrienden eens thuis uit en trakteer ze op een heuse Indiase curry. Na al deze indrukken en activiteiten is het wellicht een goed idee de dag in stijl af te sluiten op het strand of met een frisse duik in zee.

Dag 13 – Goa,  Relaxen
Genieten van het strand en het warme water van de oceaan. Een typische Goaanse massage. Ayurveda. Yoga. Eet een laatste keer het heerlijke lokale eten. Of laat gewoon de afgelopen twaalf dagen nog eens de revue passeren terwijl je onder een palmboom van je kokosnoot geniet.

Dag 14 – Goa / Mumbai / Terug naar Huis
Transfer naar het vliegveld om  van daar een vliegtuig te pakken naar Mumbai, en vanaf Mumbai vlieg je vervolgens terug naar huis. Aankomst in Nederland of België op dag vijftien.