OEKRAINE, RONDREIS (14 dagen)
Vertrek? Na de oorlog!

Dag 1, Brussel / Amsterdam / Eindhoven – Krakow
Vlucht met Ryan Air (het goedkoopste alternatief) of andere maatschappij naar Krakow. Afhankelijk van de aankomsttijd in Krakow de mogelijkheid om de stad op eigen houtje te ontdekken. In de avond is er een gezamenlijk welkomstdiner in een Pools restaurant. 

Dag 2, Krakow en Auschwitz
De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi’s. Miljoenen mensen, merendeels Joden, maar ook personen die tot andere etnische minderheden behoorden en politieke gevangenen zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen. Auschwitz was een concentratiekamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland rondom de Poolse stad Oświęcim (Duits: Auschwitz) in het geannexeerde deel van Polen werd opgezet. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond aan het einde van de oorlog uit Auschwitz I (het basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (het vernietigingskamp), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp ten oosten van de stad bij de IG Farben-fabriek) en tientallen subkampen. Ongeveer 1,3 miljoen mensen werden naar Auschwitz gedeporteerd. Van hen zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen; het grootste deel van de slachtoffers werd vergast.
Auschwitz ligt ongeveer 70 kilometer, of een uur rijden, ten westen van Krakow. Duur van de excursie is ongeveer 7 uur, inclusief reistijd.

Dag 3, Krakow – Lviv
Mocht het luchtruim boven Oekraïne weer open zijn dan is het eventueel ook een optie je reis te beginnen in Lviv. Dan bezoek je, vanzelfsprekend, Auschwitz en Krakow niet, wat als een aderlating kan worden gezien. Aan de andere kant, de reis van Krakow naar Lviv is er een van volhouden en een beetje geluk hebben. Volhouden omdat de reis minimaal een uur of zes zal duren. Geluk hebben omdat de wachttijd bij de grens onvoorspelbaar is. Het mag duidelijk zijn, de aankomsttijd in Lviv is onvoorspelbaar, daarom is het belangrijk dat we ’s ochtends vroeg, rond een uur of acht, vertrekken. Zeker weten dat we dan (ruim voor) het avondeten zijn ingecheckt in het hotel en in alle rust kunnen genieten van onze eerste avond in Oekraïne.

Dag 4, Lviv
Er is zo veel te doen in Lviv in Oekraïne. Deze historische stad ligt in het westen, dichtbij de grens van Polen. Geniet van schilderachtige pleinen, geschiedenis, musea en geheimzinnige straatjes. Een bezoek aan Lviv is dé manier om verliefd te worden op Oekraïne. Het oude centrum van Lviv staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wanneer je hier loopt, voelt het alsof je terug in de tijd bent gereisd. Al eeuwenlang komen in deze stad verschillende culturen samen. De handel maakte Lviv een rijke en diverse stad, wat is terug te zien in de prachtige huizen en kerken in de oude stad in renaissance- en barokstijl. Lviv wordt niet voor
niets de culturele hoofdstad van Oekraïne genoemd. Samen met een lokale gids breng je vandaag een bezoek aan alle hoogtepunten van de stad. Op het schilderachtige Rynokplein ben je in het kloppende hart van de stad. Neem de tijd om over dit plein te slenteren, de kleurrijke gebouwen met hun aparte architectuur te bewonderen en de toren van het stadhuis te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Aansluitend leer je in het historisch
museum van alles en nog wat over de rijke historie van Lviv en kun je aansluitend, niet geheel onbelangrijk, genieten van een uitstekende versnapering in het aanpalende café op de binnenplaats. Voorts breng je een bezoek aan de Sint-Joriskathedraal, waarvan de buitenkant, vol pilasters, standbeelden en balustrades, gelijkenissen vertoont met de rijkdom van Italiaanse kerken, wip je binnen in de oudste apotheek van het land en loop je rond op de Lichakiv begraafplaats, een van de grootste begraafplaatsen van Europa.

Dag 5, Lviv – Kyiv
Een serieuze reisdag, in totaal overbruggen we een afstand van ruim 500 kilometer, met een lieflijke onderbreking in Klevan en een kort bezoek aan een
typisch Oekraïens stadje. In Klevan bevindt zich de Tunnel of Love, zonder twijfel de meest romantische plek van het land (volgens sommige bezoekers zelfs van de wereld). Het is een vier kilometer lange corridor omgeven door bomen, waardoor de illusie ontstaat dat je door een tunnel loopt. Mocht je het snode plan hebben opgevat je geliefde een aanzoek te doen, dan is de Tunnel of Love bij uitstek de plek je gedachte om te zetten in de daad, want het verhaal wil dat tot heden iedere
aangezochte vreugdevol en hartstochtelijk gereageerd. In Zhytomyr heb je de gelegenheid mee te doen aan een korte stadswandeling (ongeveer 90 minuten), waarna je kunt genieten van een prima lunch in een sfeervol Oekraïens restaurant.

Dag 6 en Dag 7, Kyiv
Het is een illusie te denken dat je deze geweldige stad in twee dagen kunt doorgronden. Daarvoor is er te veel te zien, te veel te doen, te veel te beleven. De lijst van hoogtepunten is schier eindeloos. Op beide dagen kun je meedoen aan een stadswandeling. Op dag 6 wandel je van Maidan naar Podil, waarbij de gids je onderhoudt met verhalen over de geschiedenis van Kyiv, je wijst op de schitterendste kerken en kloosters, maar natuurlijk ook veel en vaak over de oorlog zal spreken. Op dag 7 staat de fascinerende street art in Kyiv centraal, die overal in het centrum te zien is. Van minuscule portretjes tot majesteitelijke schilderingen, achter elk uitspatting schuilt een verrassend verhaal. Wist je trouwens dat ook Banksy zijn handtekening op een muur in Kyiv plaatste?
Tussendoor en na afloop heb je volop tijd en gelegenheid op eigen houtje Kyiv te ontdekken. 

Dag 8, Boetsja en Irpin
Vijf weken hebben Russische troepen Boetsja, Irpin en andere voorsteden van Kiev bezet en beschoten. Irpin werd wereldberoemd door de brug die Oekraïense troepen hadden kapotgeschoten om de Russische opmars af te remmen. De ingezakte brug diende als schuilplaats voor de inwoners van Irpin, die van daaruit een voor een over planken en stenen schuifelend de rivier naar Kiev overstaken. Meer dan eens werden deze vluchtelingen beschoten door Russische troepen, wat leidde tot internationale verontwaardiging. Op 27 februari 2022 kwamen de Russische troepen, en met hun komst veranderde de stad in een hel van vijf weken. Nergens was meer eten of drinken, overal waren tanks, pantserwagens en ook Russische soldaten die er hun hand niet voor omdraaiden inwoners dood te schieten.
Alleen al in Irpin raakten meer dan duizend gebouwen beschadigd en werden ruim honderd compleet verwoest. Maar Irpin en Boetsja zijn uit hun as herrezen en staan beide symbool voor de wederopbouw van Oekraïne. De ambitieuze burgemeester van Irpin heeft, om een afgezaagd adagium te gebruiken, hemel en aarde bewogen om in samenwerking met NGO’s (waaronder het Nederlandse Open Door Ukraine) en sponsoren zijn stad weer leefbaar te maken. Het mag zo zijn dat Irpin en Boetsja vandaag de dag modelsteden zijn en als voorbeeld gelden voor de rest van Oekraïne, voorbij de oppervlakte is de pijn van de recente oorlog nog overal voelbaar.

 

Dag 9, Kyiv – Odesa
Een uurtje of zes rijd je over het schitterende Oekraïense platteland. Tussen de wereldberoemde zwarte aarde, waarop tarwe en andere graansoorten uitstekend gedijen, liggen rustieke dorpen en stadjes, waar de tijd, om nog maar eens een cliché te gebruiken, lijkt te hebben stilgestaan.

 

Dag 10 en Dag 11, Odesa
Zelfs de inwoners van Kyiv, de arrogante hoofdstedelingen, spreken met ontzag over Odesa. Daar glinstert het water van de Zwarte Zee, is het klimaat milder, het leven minder gejaagd en zijn de vrouwen mooier. In 1819 werd Odesa een vrijhaven en daarmee de thuisbasis van een zeer diverse bevolking. Gelokt door het perspectief rijkdom te kunnen vergaren, kwamen ze vanuit alle windstreken naar de stad: Albanezen, Armeniërs, Azeri’s, Bulgaren, Duitsers, Fransen, Grieken, Italianen, Joden, Krim-Tataren, Oekraïners, Polen, Roemenen, Russen, Turken, en handelaren die vele andere nationaliteiten vertegenwoordigden. Ongetwijfeld was de concurrentie moordend en werkten al die mensen zich een slag in de rondte, maar er bleef genoeg tijd over voor plezier en ontspanning. Het verdiende geld werd uitgegeven in cafés, bars en aan exotische vrouwen. Een Pool voelde zich aangetrokken tot een Armeense, een Duitser werd verliefd op een Roemeense en een Oekraïense werd verleid door een Griek. Ze trouwden en maakten mooie kinderen, die op hun beurt nog mooiere kinderen maakten.

Zelfs Poesjkin, die in de zomer van 1823 naar Odesa werd gestuurd om als archivaris in het kantoor van de gouverneur-generaal van Odesa te werken, kon zijn ogen niet geloven. In het kosmopolitische Odesa, met haar operahuis in Italiaanse stijl, casino’s en theaters voelde hij zich als een vis in het water.

Ook in Odesa maak je, samen met een lokale gids, een stadswandeling door de stad. Daarnaast is het aan te bevelen een bezoek te brengen aan het schitterende theater, te relaxen op het strand aan de Zwarte Zee, wellicht een duik te nemen in het glinsterende water en te genieten van de relaxte omgeving.

 

Dag 12, Odesa – Chisinau

Een uurtje of vier, langer is het niet van Odesa naar Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Normaliter is de grensovergang tussen deze twee landen een fluitje van een cent en heb je binnen het halve uur een Moldavisch stempel in je paspoort.

De Moldavische hoofdstad staat onder andere bekend om zijn culinaire veelzijdigheid. Alle Moldavische lekkernijen zijn op de levendige markten te proeven. Daarnaast is er ook een groot aantal restaurants te vinden waar je de kwaliteit en de diversiteit van de Moldavische keuken en de Moldavische wijnen zelf kunt ervaren. Ook vind je hier het huis waar de destijds jonge Russische dichter Aleksandr Poesjkin enkele maanden woonde, nadat hij door de Russische tsaristische regering was verbannen naar de hoofdstad van Bessarabië. Poesjkin arriveerde in september 1820 in Chisinau. Het huis was oorspronkelijk eigendom van generaal Inzov en werd op 10 februari 1948 een officieel museum. De tentoonstellingen van het museum omvatten materialen die verband houden met Poesjkins tijd in Chisinau, zoals schilderijen, prenten, decoratieve kunstvoorwerpen uit de late 18e en vroege 19e eeuw, sculpturen en edities van zijn werken die hij schreef tijdens zijn tijd in Bessarabië.

 

Dag 13, Chisinau en Moldavië
Een groot oppervlakte van het land is bedekt met wijngaarden. Een bezoek aan één van deze wijngaarden is een bijzondere ervaring. Moldavië is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan geweldige wijnbestemmingen. Toch heeft dit kleine land een buitengewoon verborgen juweeltje onder de grond: een labyrint van wijnkelders die zich als ondergrondse aderen door de kalksteenbodem uitstrekken. Deze ondergrondse netwerken zijn niet alleen opslagruimtes; ze vormen een hele wereld van wijn, rijk aan geschiedenis en traditie, die wacht om ontdekt te worden. Wijntours in Moldavië zijn een bijzondere ervaring, waarbij je wordt meegenomen naar een ondergrondse stad waar straten zijn vernoemd naar de wijnen die er zijn opgeslagen. Hier verweven het verleden en het heden van de wijnbouw zich terwijl jij langs rijen eikenhouten vaten en flessen loopt die rijpen in de natuurlijke omhelzing van de aarde. Twee van de meest opmerkelijke wijnkelders, Cricova en Mileștii Mici, dienen als de hartslag van deze industrie. Cricova nodigt wijnliefhebbers uit in een uitgestrekt ondergronds rijk, terwijl Mileștii Mici er trots op is het Guinness World Record te hebben voor de grootste wijncollectie ter wereld.

 

Dag 14 Chisinau – Brussel / Amsterdam (eventueel via Iasi)
Vandaag reis je per vliegtuig terug naar Brussel of Amsterdam. Eventueel is het mogelijk om via Iasi, een stad in Roemenië op een slordige vier uur rijden van Chisinau, terug te reizen naar Brussel.