Mount Elbroes
De hoogste berg van Europa

In verband met de Russische agressie in Oekraïne wordt deze reis op dit moment NIET aangeboden.

De ruige natuur in de Russische Kaukasus biedt volop mogelijkheden tot het maken van prachtige wandel- en klimtochten. Het is er wild als in de Himalaya en het is, in tegenstelling tot de Alpen, nog bijkans geheel onontdekt. In veel valleien heb je de natuur helemaal voor jezelf. Verreweg de meeste mensen, die voor het eerst een bezoek brengen aan dit gebied, willen de Elbroes bedwingen, met 5.642 meter de hoogste berg van Europa. Daarom staat deze reis hier uitgebreid beschreven. Weet echter wel, indien je liever minder inspannende wandelingen of trektochten maakt, het is uitstekend mogelijk in de Russische Kaukasus. Deze reis begint in Mineralnye Vodi. Derhalve zijn eventuele overnachtingen en excursies in Moskou of in St Petersburg niet bij de prijs inbegrepen. Overigens, het is zeer goed mogelijk in één dag vanuit Europa naar Mineralnye Vodi te vliegen.

Dag 01 – Van Mineralnye Vodi naar de Baksan Vallei
Na aankomst in Mineralnye Vodi volgt de transfer naar het hotel, prachtig gelegen in de Baksan Vallei. Vanuit het hotel heb je een adembenemend uitzicht op de twee toppen van Mount Elbroes. Zowel de Oostelijke Top (5.621 meter) als ook de Westelijke Top (5.642 meter) zijn bedekt met eeuwige sneeuw.

Dag 02 tot Dag 06 – Training en Acclimatisering
Veel van de afgelegen valleien rondom Mount Elbroes worden, zelfs door de lokale bevolking, niet of nauwelijks bezocht. Hier kun je je dan ook uitstekend voorbereiden op de beklimming, in de tweede week van deze reis, van de Elbroes. Acclimatisering en het leren gebruiken van je materiaal staan deze eerste dagen centraal. Je maakt wandelingen over alpenweiden, steekt bergpassen over en beklimt enkele eenvoudige bergtoppen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Kaukasus. Aan het eind van de dag keer je terug naar je hotel in de Baksan Vallei (de eerste paar nachten) of overnacht je in de op 3.800 meter hoogte gelegen Barrels berghut nabij Garabashi (de laatste twee nachten). Want om echt goed te acclimatiseren, zul je ook al in deze eerste week op aanzienlijke hoogte moeten slapen. Aan het einde van de week ben je fit genoeg, goed getraind en naar behoren geacclimatiseerd om een toppoging te kunnen ondernemen.  Omdat je telkens terugkeert naar je hotel, dan wel een berghut als doel hebt, is het niet noodzakelijk gebruik te maken van dragers. Het enige dat je dient mee te nemen (en te dragen), is hetgeen je nodig hebt tijdens de wandeling.

Dag 07 en Dag 08 – Beklimming Elbroes
Afhankelijk van het weer, je fitheid en je specifieke wensen probeer je op één van deze dagen de top van Mount Elbroes te bereiken. Uiteraard, uiteindelijk beslist de gids. Simpelweg omdat hij het beste op de hoogte is van de omstandigheden en het beste kan inschatten wat te doen. Indien je wenst, kun je tot een hoogte van ruim 4.600 meter gebruik maken van een ‘snowcat’ (tegen meerprijs).

Dag 09 – Terug naar de Baksan Vallei
Vanaf de Barrels berghut keer je terug naar het hotel in Baksan Vallei.

Dag 10 – Terug naar Mineralnye Vodi en vervolgens naar Moskou / St Petersburg / Europa
Je hebt Mount Elbroes bedwongen, hopelijk, en met de wetenschap dat je op het hoogste punt van Europa hebt gestaan, keer je terug naar huis.