Sint Petersburg & Moskou
Rondreis Rusland

In verband met de Russische agressie in Oekraïne wordt deze reis op dit moment NIET aangeboden.

Sint Petersburg wordt door velen de culturele hoofdstad van Rusland genoemd, vanwege de rijke historische traditie, de prachtige musea en de vele monumenten uit de tijd van de tsaren. De grootste kunstenaars van de achttiende eeuw kregen als opdracht de stad om te vormen tot een symfonie van marmer en goud. Wie hier rondloopt, wordt ondergedompeld en doordrenkt met haar geschiedenis. Gebouwd op 44 eilanden in de delta van de Neva rivier is het beroemd vanwege zijn bruggen, musea en natuurlijk de magische Midzomernachten.
Moskou is de hoofdstad van het grootste land ter wereld en een waanzinnige plek vol ruwe en chaotische energie. Hier woont ongeveer tien procent van de Russische bevolking, maar bevindt zich tachtig procent van de Russische rijkdom. Zoals overal in Rusland is ook Moskou een mengeling van twee werelden: Europa en Azië, democratie en communisme, blijdschap en verdriet, rijkdom en armoede. Ze had gewoon de hoofdstad kunnen zijn van al deze contrasten. Maar ze is meer. Ze is de uitvergrote, overdreven uitvoering van alles dat verkrijgbaar en te zien is in Rusland. Een paar dagen hier en je zult overdonderd zijn door de snelheid van leven, de prachtige gebouwen en monumenten, de mensenmassa’s, de mogelijkheden en het roemruchte nachtleven.

Dag 01 – Vertrek uit Amsterdam
Vanuit Amsterdam vlieg je in drie uur naar Sint Petersburg, de meest Europese stad van Rusland en na Moskou de grootste van het land. Na aankomst in Sint Petersburg volgt een transfer per bus van het vliegveld naar je hotel.

Dag 02 – Sint Petersburg, Stadsrondrit
Voor velen is Sint Petersburg de mooiste en meest romantische stad in Rusland. Het lijkt op Venetië, Amsterdam en Wenen, maar voegt hieraan een typisch Russisch sausje toe. Na vandaag heb je ongetwijfeld zelf een mening want tijdens de stadsrondrit zie je een heleboel van de hoogtepunten van de stad: Peter en Paulus Vesting, Sint Isaac Kathedraal, Kerk van de Wederopstanding van Christus, Kazan Kathedraal om een paar te noemen. Waarschijnlijk zie je vandaag meer kerken dan normaliter in een maand, maar ze zijn het allemaal waard. Na afloop van de rondrit is er volop tijd rond te wandelen in Nevski Prospekt, de bekendste winkelstraat van Sint Petersburg en een glas bier (of wodka) te drinken op een hopelijk zonovergoten terras.

Dag 03 – Sint Petersburg, Hermitage en Winterpaleis + Mariinsky Theater (optioneel)
De Hermitage maakt zijn reputatie meer dan waar. Dit is een museum waar je met gemak een dag kunt ronddwalen. Tijdens een vier uur durende rondleiding zie je de absolute hoogtepunten. Nadien is het aan jou of je nog meer wilt zien. Voordat het museum al zijn geheimen heeft prijsgegeven moet je waarschijnlijk stoppen omdat je voeten te vermoeid raken.
’s Avonds zou je nog meer cultuur kunnen snuiven elders in de stad. Sint Petersburg is namelijk enkele fantastische theaters rijk. Dus waarom niet van de gelegenheid gebruikmaken het Mariinsky Theater te bezoeken? Na een dag rondwandelen is het vast en zeker plezierig je voeten rust te gunnen terwijl je luistert en kijkt naar hoogwaardig ballet of opera.

Dag 04 – Sint Petersburg, Paleizencomplex van Peterhof
Een trip naar Sint Petersburg is niet compleet zonder een bezoek aan een of meerdere van de paleizencomplexen rondom de stad. Het is bepaald niet eenvoudig de mooiste en de beste te kiezen. Toch, dankzij de gouden fonteinen en de prachtige tuinen is Peterhof de absolute topper. Ook omdat het mogelijk is hier per boot naar toe te gaan en omdat het uitzicht vanaf hier over de Finse Golf prachtig is. Peterhof wordt vaak omschreven als het Versailles van Rusland. Oordeel wederom zelf maar de kans is groot dat je, net als Peter de Grote, verliefd zult worden op deze plek.
Na afloop van de excursie neem je de hogesnelheidslijn ‘Sapsan’ die je in ongeveer vier uur naar Moskou brengt.

Dag 05 – Moskou, het Rode Plein en het Kremlin
Wat is een betere binnenkomer dan het wereldberoemde Rode Plein en de kleurrijke Sint Basilius Kathedraal? Ook breng je een bezoek aan het mausoleum van Lenin. Lenin stierf op 21 januari 1924, maar als je het mausoleum binnenstapt, bekruipt je het gevoel dat het pas gisteren was. Stilte en respect overheersen hier. En dit is tamelijk uniek in Moskou. Op steenworpafstand staat de immense ‘Kathedraal Christus de Verlosser’, ooit vernietigd door de communisten en met veel fanfare en tromgeroffel heropend in 1997. Het Kremlin, het centrum van Moskou en van de politieke macht in Rusland, is hoogstwaarschijnlijk het bekendste gebouw van Rusland. Je hebt het ongetwijfeld gezien op tv of erover gelezen in krant of tijdschrift. Misschien denk je meteen aan die rottige Russische leider? Al is het hoogst onwaarschijnlijk dat je deze klootzak vandaag zult zien. Wees hierover vooral niet teleurgesteld want het Kremlin heeft veel meer en interessanter te bieden: Prachtige architectuur, historische gebouwen en de pracht en praal van de ‘Armoury’ en de ‘ Diamond Fund Exhibition’, om eens iets te noemen.
Omdat Moskou nooit slaapt, is het zeer aan te raden de avond en (een deel van) de nacht de geheimen van het Moskouse uitgaansleven te ontdekken.

Dag 06 – Moskou, Stadsrondrit + Riviercruise + Bolsjoj Theater (optioneel)
Weer of geen weer, het maakt niet zo heel veel uit vandaag. Op het programma staan de metro, een fantastisch museum, een rondvaart en een theater. In de meeste steden is de ondergrondse niets meer dan een vervoersmiddel. Ondanks het feit dat dagelijks ongeveer zeven miljoen mensen gebruikmaken van de metro alhier, is het hier toch meer dan dit. Alle metrostations op de ‘Circle Line’ zijn als ondergrondse paleizen waar het socialisme tot leven komt.
Ooit gestart door de Tretjakov broers is Tretjakovgalerij inmiddels een van de beste musea ter wereld met een fantastische collectie Russische kunst. Het hele museum is gewijd aan Russische artiesten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Russische kunst. Als je slechts één museum in Moskou kunt bezoeken, moet het zonder twijfel deze zijn.
Je sluit de middag af met een rondvaart over de Moskva rivier.
Een voorstelling in het Bolsjoj Theater is een avond vol romantiek. De sfeer, de uitstraling, de pracht en de praal van het zes verdiepingen tellende theater zijn overweldigend. Na een meerjarige renovatie is dit theater pas kortgeleden geopend. Maar weet, zowel de opera als het ballet zijn van een ongehoord hoog niveau.

Dag 07 – Excursie naar Novodevichy Klooster en Terug naar Huis
Het Novodevichy Klooster, gelegen aan de oevers van de rivier, ademt stilte en rust. De hoge muren sluiten de drukte van de stad eenvoudigweg buiten en de torenspitsen in verschillende kleuren en vormen doen je de stad sowieso vergeten. Na afloop heb je prima de gelegenheid je laatste Russische souvenirs te kopen in Arbat, de toeristische hoofdstraat van Moskou.
Aansluitend vertrek je naar het vliegveld, vanwaar je in ruim drie uur terugvliegt naar Amsterdam.