Naar de Bron van de Ganga in detail
Van 26 oktober tot en met 7 november (13 dagen)

Tijdens deze reis wandel je dagenlang door de indrukwekkende Himalaya, naar de bron van de heilige rivier de Ganga (Ganges). Voor miljoenen hindoes is dit één van de belangrijkste pelgrimstochten in hun leven en ieder jaar zijn er dan ook honderdduizenden die deze tocht maken. Maar eind oktober is het pelgrimsseizoen ten einde gekomen, en is de rust in de bergen wedergekeerd. Dit is dan ook een ultiem moment om deze tocht zelf te maken. Vooral omdat de dagen zonnig zijn en de luchten helder blauw kleuren. 

Dag 01 – Naar Delhi
Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks naar Delhi waar je laat in de avond aankomt. Vanaf het vliegveld reis je vervolgens per bus naar je hotel.

Dag 02 – Delhi
Hoe vang je duizenden jaren duizelingwekkende geschiedenis in één dag? Het is eigenlijk een onmogelijke opgave. Maar je kunt natuurlijk wel je best doen een groot aantal monumenten, musea, galerieën en tempels te zien. Kriskras reizend door deze onmetelijke stad krijg je bovendien een goede indruk van het hedendaagse leven. Drukte, chaos, kleuren, geuren, mensen, lawaai. Je zintuigen maken overuren vandaag.

Dag 03 – Delhi naar Agra
Na het ontbijt vertrek je uit Delhi. En als je eenmaal de stad achter je hebt gelaten, ontdek je meteen een compleet ander India. Auto’s, drukte en vervuiling maken plaats voor koeien, dorpen, bomen en platteland. Een van de andere gezichten van India. De komende dagen zul je er nog wel meer ontdekken. Je bent op weg naar Agra, de stad van… de Taj Mahal. Natuurlijk, je kent dit gebouw. Je hebt het gezien op TV of in een tijdschrift. De Taj Mahal, wellicht het mooiste gebouw op aarde en het ultieme symbool van de liefde van de man voor de vrouw. Haar werkelijkheid is fantastischer dan je droom. 

Dag 04 – Agra naar Rishikesh
Misschien wil je nog eens naar de Taj Mahal? Per slot van rekening, je hebt haar nog niet gezien in het ochtendlicht. En is er eigenlijk wel een betere manier om een dag te beginnen? Na het ontbijt vertrek je vervolgens naar Rishikesh, de yogahoofdstad van de wereld. Met dank ook aan The Beatles die, destijds in de jaren zestig, als westerlingen op zoek gingen naar de Indiase spiritualiteit. Veel hindoes geloven dat mediteren in Rishikesh het uiteindelijke doel, het bereiken van het nirvana, dichterbij brengt. In de schemering offeren duizenden mensen een diva (olielampje) aan de Ganga. Een spectaculair gezicht.

Dag 05 – Rishikesh
Op zoek naar spirituele verlichting? Ga naar een van de vele ashrams en mediteer, doe aan yoga en studeer hindoe filosofie. Of verwen je lichaam en geest door een rots te beklimmen, te gaan raften op de heilige rivier (hoe schoon is zij hier) of een stil strandje op te zoeken aan haar oevers. Wat je ook besluit te gaan doen, je Europese stress zal hier als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dag 06, Dag 07, Dag 08, Dag 09, Dag 10 en Dag 11 – Trekking naar de bron van de Ganga
Op dag 6 begin je aan je pelgrimstocht naar de bron van de Ganga. Gangotri, de naam van de bron en van het nabijgelegen dorpje, ligt ongeveer 270 kilometer van Rishikesh. Dus je mag de hindoegoden bedanken dat je niet dat hele stuk hoeft te lopen. Het eerste deel reis je per bus, over een typische weg door de Himalaya. Links zie je bergen, rechts een afgrond. Of andersom. De natuur is prachtig en overdonderend. Maar op een gegeven ogenblik kan de bus niet verder. En dan is het aan jou en met name aan je benen toch de bron te bereiken.

Elk jaar voelen duizenden en duizenden pelgrims dat dit het hoogtepunt is in hun leven. Zul jij hetzelfde gevoel hebben? Het is zeer wel mogelijk. Fysiek is het een uitdaging maar, tegelijkertijd, zou je het geestelijk heel goed als een bevrijding kunnen ervaren. Hiervoor hoef je geen hindoe te zijn. De serene, heilige en spirituele sfeer hangt in de ijle lucht rondom je. ‘s Nachts slaap je in tenten. Maar je kunt gerust zijn. Deze zijn warm, gezellig en van een uitstekende kwaliteit. En de gidsen, koks en dragers doen hun uiterste best jou te behagen met heerlijk Indiaas eten, interessante verhalen over de streek, hun familie, gewoontes en gebruiken.

De trekking naar de Bron van de Ganga is gekarakteriseerd als een ‘Level 2’ trekking (op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 voor gemakkelijk staat en 5 voor extreem zwaar). Een trekking als deze is, vrij logisch, een grotere uitdaging dan een gemakkelijke trekking. Je dient in een goede gezondheid te verkeren en redelijk fit te zijn. Met andere woorden, thuis doe je met regelmaat aan sport. Maar vrees niet, voor een trekking als deze hoef je bepaald geen topsporter te zijn. De lengte van een wandeldag varieert van enkele uren tot maximaal zes of zeven uur. Afhankelijk vooral van de hoogte waarop je loopt. Kortgezegd, fitheid is belangrijk maar bijna iedereen kan het!

Dag 12 – Haridwar
In de avond van dag 11 komt je aan in Haridwar. De trekking is volbracht. Haridwar, aan de oevers van de Ganga, is één van de zeven heiligste steden in India. En iedere dag van het jaar komen hier duizenden gelovigen bijeen om te baden en te bidden. Vooral ‘s avonds is het een prachtige, kleurrijke plek met een indrukwekkende spirituele sfeer. Bovendien, na je trekking biedt Haridwar je volop mogelijkheden jezelf te verwennen met een massage, spa, ayurveda behandelingen en yoga. Al die zaken waar je de afgelopen dagen van hebt gedroomd. ‘s Avonds laat vertrek je naar het vliegveld van Delhi.

Dag 13 – Vanaf Delhi terug naar Amsterdam
Je vlucht vertrekt in de Indiase nacht en komt aan in Amsterdam in de vroege ochtend.